Zomers Carnaval

De temperatuur is de laatste tijd weer aardig gestegen en het blijft weer wat langer licht. De bomen zijn mooi groen gekleurd, de lammetjes en kalfjes spelen in de wei en de lucht is vaker blauw in plaats van grauw. De barbecues zijn al van zolder gehaald, afgestoft en in sommige gevallen zelfs al gebruikt. De zomervakantie is voor sommigen al begonnen, of nadert in ieder geval snel en velen zullen de rust dan ook zeker even pakken. Aan alles merk je toch wel dat de zomer in aantocht is.

Natuurlijk heel wat anders dan de temperaturen en weersomstandigheden die we rond de carnavalsdagen aan het begin van het jaar mee mogen maken. Korte winterse dagen, koud en guur weer en met een beetje pech veel regen of zelfs enige sneeuw. Er word gestrooid op de wegen tegen gladheid en men verwarmt zich binnen bij de open haard. We dragen lange, warme kleding in plaats van een luchtige, linnen broek en een dun T-shirt. Wat dat betreft zijn de omstandigheden nu compleet anders dan dat de meesten van ons zich bij het carnaval in Kwakbollenpoel kunnen voorstellen. Toch is dat blijkbaar niet voor iedereen zo….

In Rotterdam, Arnhem en Bentelo wordt het jaarlijkse evenement Zomercarnaval georganiseerd, waarmee ze een eer bewijzen aan het Carnaval van Zuid- en Latijns-Amerika en Kaapverdië. Ons klimaat leent zich helaas niet voor het vieren van carnaval op de manier die Latijns-Amerikaanse en Kaapverdische emigranten van huis uit kennen. Tijdens de tropische carnavalsoptocht kronkelen de versierde wagens en deelnemers in een kleurrijk geheel door de binnensteden om er gezamenlijk één groot feest van te maken, maar dan in de zomer.

Dit zo bekijkend zal het vast wel leuk zijn om een sprankelend Harmelens “Rio aan de Rijn” te creëren, waarbij de praalwagens weer van stal worden gehaald, zomerse outfits worden gedragen, het carnavalsgevoel weer oplaait en Kwakbollenpoel weer centraal in Carnavalsvierend Nederland staat. 

Toch zal het waarschijnlijk alleen maar bij een leuk idee blijven, want Harmelen zal geen “Rio aan de Rijn” worden, Harmelen wordt enkel anders genoemd in de echte carnavalsperiode; als Prins Dagobert de scepter weer overhandigd krijgt van onze Burgervader en Kwakbollenpoel weer op zijn kop kan worden wordt gezet. Gezelligheid alom met een schitterende optocht van praalwagens en vele feestelijke activiteiten. 

Harmelen hoeft niet gek te doen met een zomercarnaval, want daar hebben wij de winter voor…. Op naar ons ‘eigen’ Kwakbol Carnaval 2010 met alweer onze 35ste Prins Dagobert, ik heb er nu al zin in!!!